News

MSM organiseert investerings- en netwerk bezoek voor delegatie van regeringsleiders uit Ethiopië

26-02-2020

Maastricht – Maastricht School of Management (MSM) organiseert in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Ethiopië een 6-daags programma om het investeringsklimaat tussen Nederland en Ethiopië te versterken.

De Ethiopische minister van handel en industrie, dhr. Melaku Alebel, Staatssecretaris urban planning, dhr. Fanta Dejene, landbouwraad bij de Nederlandse ambassade in Ethiopië, dhr. Niek Bosmans en hooggeplaatste Ethiopische bestuurders uit Amhara National Regional State (ANRS), nemen van 1 tot en met 6 maart 2020 deel aan een speciaal samengesteld meerdaags economisch ontwikkelings- en investeringsprogramma. Het werkbezoek is erop gericht om lessen te trekken uit de rol van de Nederlandse overheid in integrale regionale ontwikkeling met oog voor bedrijvigheid, milieu en de lokale bevolking. Tevens is het bezoek bedoeld om de relaties tussen Ethiopie, en de regio Amhara in het bijzonder, en de Nederlandse overheid en bedrijfsleven te versterken. Het bezoek wordt financieel mogelijk gemaakt door het Nuffic Orange Knowledge Programme.

Als onderdeel van het programma zal MSM een seminar organiseren over wereldwijde investeringsdynamiek. Om te leren van de expertise van bedrijven en de overheid op het gebied van regionale economische ontwikkeling, zijn werkbezoeken gepland naar onder andere Nunhems zaden (BASF), Project Bureau Ooijen-Wanssum, Royal Swinkels Family Brewers, en het ministerie van landbouw in Den Haag. Verder verwelkomt dhr. Ger Koopmans, Gedeputeerde Cultuur, Financiën en Integratie van de Provincie Limburg de delegatie op het provinciehuis. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat in gesprek met de delegatie om te praten over hoe de RVO Nederlandse ondernemers kan ondersteunen die geïnteresseerd zijn te investeren in de Amhara regio in Ethiopië. 

Over het investeringsklimaat in Ethiopië
Nederland investeert al 17 jaar in Ethiopië en steeds meer Nederlandse bedrijven en investeerders weten hun weg te vinden naar Ethiopië in onder andere de tuin- en landbouwsector (rozen, groente en fruit). Sinds 2018 investeert BASF Vegetable Seeds in Ethiopië en werken ze aan een ultramoderne zaadproductiefaciliteit in de Amhara regio. Verder wordt, gestimuleerd door vijf Nederlandse tuinbouwbedrijven en de Nederlandse Ambassade, een kerngebied van ruim 500 hectare tuinbouw ontwikkeld. Dit biedt werkgelegenheid voor ongeveer 10.000 mensen.

Over Maastricht School of Management
Maastricht School of Management (MSM) is al meer dan 65 jaar succesvol op het gebied van internationale ontwikkeling. Naast managementonderwijs biedt MSM institutionele capaciteitsversterking aan een groot aantal cliënten wereldwijd. Daarmee neemt MSM een unieke positie in als business school met een dusdanige inzet voor zowel ontwikkeling als onderwijs. MSM heeft een wereldwijd netwerk van onderwijspartners in meer dan 50 landen. In Ethiopië is MSM al vele jaren actief op het gebied van capaciteitsversterking in diverse sectoren, en veel Ethiopiërs hebben bij MSM een Masterprogramma of een kort trainingsprogramma gevolgd. Momenteel leidt MSM een projectportfolio in Ethiopië van ruim 5 miljoen euro op het gebied van landbouw, hoger onderwijs en gendergelijkheid.